Dags att effektivisera verksamheten

I helgen tog jag beslut att äntligen effektivisera min maskinpark med fokus på att reducera onödiga kringkostnader. Elkostnaden är en typisk sådan utgift som jag nu kan sänka drastiskt genom byte till led belysning. Varje år gör maskinparken av med mycket ström och belysningen är en av de stora bovarna som består av T8 rör på 58 Watt vardera. Även på kontoret använder jag likadana T8 rör med en effekt på 36W som drar mycket ström. Tanken var att ersätta med led ljuskällor och därigenom uppnå en besparing på totalt 8400 kr per år.

T8 rör ersätts med lysrör led

Efter att jag gjort en noggrann efterforskning så hittade jag ett finskt lysrör led från tillverkaren Valtavalo. Distributören Svealight levererar dessa lysrör med 7 års garanti och en livslängd på 125.000 drifttimmar vilket gjorde valet enkelt. Jag har tidigare besökt matbutiker som övergått till lysrör led men har inte varit vidare imponerad över ljuset. Leveransen gick snabbt och jag satte upp rören som har en effekt på blygsamma 28W och såg snabbt att dom gav dubbelt så mer ljus än mina gamla Philips T8.  Jag behövde byta ut belysningen även på kontoret men ville helst undvika att köra på led rör som inte kändes lämpligt i en kontorslokal.

Led panel på kontoret

Jag gjorde valet att investera i en helt annan ljuskälla för kontoret och valde istället led panel belysning. Totalt sätt så räckte det med endast 12 stycken led paneler för att uppnå ett bra ljus i hela lokalen som på 80 kvadrat. Skillnaden mellan en led panel och ett lysrör är främst fördelningen av ljuset. Ljuset bländar inte på samma sätt och känns mer homogent vilket är viktigt när man arbetar. Led paneler är fantastiska på många sätt men i maskinparken har dom aldrig fungerat. Nu är det dags för mig att njut av denna helg som kommer och koppla bort jobbet tills måndag morgon.